maandag 6 mei 2013

(bron)water

Een zomerse dag vandaag. We zijn vroeg op en gaan buiten werken. Het is nog een beetje fris dus eerst even tijd om een bericht voor de blog te maken.

De maand april is tamelijk regenachtig geweest. Dat regenwater was echt nodig. De bronnen en riviertjes stromen nu zoals het hoort en dat geeft een mooie buffer voor de zomer.
Ook op ons terrein stromen bronnen. Eén ervan is door ons in gebruik als drinkwaterbron. Frits heeft in onze waterput een hoogtemeter aangebracht zodat wij altijd kunnen waarnemen hoeveel m3 water wij tot onze beschikking hebben. De overige bronnetjes komen in de rivier uit maar onder het waterniveau, zodat wij het niet kunnen zien.
Bij onze buren op La Tour zijn ze wel zichtbaar:

Bron bij de Lot  
In het eendenpoeletje
In April was er een bijeenkomt op het gemeentehuis van Fumel. Hier werd een "Plan de Prévention de Risques"gepresenteerd. Alle bewoners van huizen langs de Lot waren hiervoor uitgenodigd. Het ging over de kans op overstromingen en over de instabiliteit van de rivieroevers.
Nou zou je verwachten dat er, op zijn Hollands denkend, plannen gemaakt waren om overstromingen tegen te gaan. Maar nee, zo denkt de Franse staat niet! Ze brengen het gebied in kaart, brengen de bevolking op de hoogte van uit te voeren regels en dat is het. 
Wij wonen pal aan de rivier. Het gevolg voor ons is dat wij in de toekomst geen toestemming meer zullen krijgen om een gebouwtje (garage of zo) bij te bouwen. Nu was dat sinds 2002 al niet meer mogelijk omdat de gemeente ons woongebied bestempeld heeft als NATUUR. Wij vinden dat verder geen probleem. Er zal dus ook geen woonwijkje gepland worden.

Op de volgende link zie je hoe het gebied in kaart gebracht is.

http://cartorisque.prim.net/dpt/47/47_ip.html

Onder het woord Cathorisque vind je 3 blokje, ga naar het blokje: : Aller à.
Daaronder staat: Choissizez une commune, je selecteert dan FUMEL
Dan klik je op ZOOMER SUR LA COMMUNE
Dan zie je op de kaart rechts onder in het oranje gebied een soort U vorm. Daar kan je op inzoemen en dan zie je op Google Earth precies waar wij wonen, Het vierkante blok met (toen nog ) bos links onder de U.
Conclusie: Wij wonen dus precies in het gebied met VEEL risico op overstromingsgevaar ;-)

Voor de mensen die de franse taal goed machtig zijn nog de volgende link. In dat artikel onder andere wat overstromingshistorie en de nieuw te volgen regels:

http://www.lot-et-garonne.gouv.fr/IMG/pdf/1187_publication_cle19f15e.pdf

dinsdag 23 april 2013

Verbouwing deel 2



We zijn nu drie weken verder sinds de eerste reportage van de verbouwing/uitbreiding van ons huis. Op 2 april hebben we de bouwaanvraag (eigenlijk een melding) ingediend bij de gemeente Fumel. Als we vòòr 2 mei niets gehoord hebben is de toestemming verleend en kunnen we aan de echte carport beginnen.
De grote steen die in de vorige reportage omhoog gekanteld werd heeft inmiddels een broertje erbij gekregen die op dezelfde wijze op zijn plaats gekomen is.
De binnenmuren van baksteen, zowel aan de zijkant als aan de voorkant, zijn gemetseld.


Het plaatsen van de stenen van de buitenmuur is een echt puzzelwerk. Met een steen onder je arm de ladder op...passen... nee toch niet helemaal goed... terug naar beneden... stukje afslijpen of een andere steen kiezen... weer naar boven. De benen van Frits hebben veel overuren gemaakt de laatste tijd.


 Vanaf vandaag is de zijkant klaar. Het ziet er nu rommelig uit op het dak. De eerste rij dakplaten is er weer af gehaald anders konden de laatste stenen niet goed geplaatst worden. 
 



Nu komt de volgende uitdaging: Dat is het metselvakwerk voor de echte specialist . De ‘genoise’, de sierrand met de pannetjes aan de schuine bovenkant van de muur, zal in de oude staat terug gebracht worden.
Hoe dat in zijn werk gaat is voor een volgende keer!


zondag 14 april 2013

Een nieuwe koningin?


De lagere struiken staan nu volop in blad maar de bomen zijn nog grotendeels kaal. In de top van een van de bomen zie ik een “nest”. O jee, het is geen eksternest zoals ik eerst dacht maar een nest van de aziatische hoornaar (frelon asiatique). Het is zeker 30 centimeter groot en ziet er vanaf de grond indrukwekkend uit. 



Dit insect is in 2004, waarschijnlijk in een lading porselein uit China, in Frankrijk gekomen en wordt nu op steeds meer plaatsen in Frankrijk gezien. Even wat meer informatie
      • Deze hoornaar jaagt actief op onze honingbij die geen goede verdediging tegen deze hoornaar heeft. Deze hoornaar jaagt op bijen door stationair voor de vliegopening te vliegen en dan de vertrekkende bijen te vangen. Op die manier kan zo'n bijenvolk gedecimeerd worden en uiteindelijk ten gronde gaan.
      • In het najaar zijn deze hoornaars ook belust op de honing van de bijenvolken en bij massale aanvallen kan de gehele kast geplunderd worden. Imkers kunnen dit laatste voorkomen door roosters, waar deze hoornaars niet door kunnen, voor de vliegopening te plaatsen.
      • (bron Imkerpedia.nl)

Op de kaart zie je hoe de verspreiding in Frankrijk vanaf 2004 heeft plaatsgevonden.

Het nest wat wij hier in de bomen langs de Lot hebben, ziet er erg beschadigd uit. De winterstormen hebben flinke gaten in het nest geslagen en zoals je ziet op de detailfoto, kan je zo naar binnen kijken. Vorig jaar hebben we niets gemerkt van de bouw van het nest en deze 'frelons' nog nooit gezien. Ze zijn donkerder dan de gewone wespen en wat meer 'gestuikt'. We hopen nu maar dat het nest voor verdere bewoning wordt afgekeurd.
In Nederland is het de maand van de nieuwe koning en koningin, maar wij hopen dat ‘onze’ koningin een ander koninkrijk uitzoekt.

dinsdag 2 april 2013

Verbouwing deel 1



Deze eerste twee weken van ons verblijf hier hebben we niet alleen doorgebracht met eten, drinken en vrolijk zijn.
Er is ook al heel wat werk verricht, voornamelijk door Frits.
We hebben vorig jaar besloten dat we graag een carport willen hebben om onze camper in de winter onder te kunnen stallen. Deze komt naast de garage. In de warme zomermaanden kunnen we dan aan deze kant van het huis in de schaduw zitten en we kunnen de overkapping ook goed gebruiken om onder te klussen.
Het papierwerk is gedaan en de aanvraag bij de gemeente is ingeleverd.

Hier volgt een beeldverhaal van de eerste werkzaamheden.

Het dak van de garage wordt een stukje hoger,
de pannen zijn eraf en Frits maakt ruimte aan de voorkant

Op de wijze van de oude Egyptenaren maakt Frits een
constructie om een nieuwe hoeksteen
omhoog te kantelen

een extra hulpkracht??????

eeuuurrgh, kreun kreun.........

..........oef, hij is er

Het dak is nu in zijn geheel met de hulp van diverse
krikken omhoog geduwd. De steen kan nog niet
op zijn definitieve plaats, er zit nog een balk in de weg

Testen of de camper er onder kan.....
.....ja, het past!

Het dak is nu op de definitieve hoogte. In een later
stadium wordt het schuurtje opgebouwd naar
dezelfde hoogte zodat het dak naast de
toren netjes doorloopt.
 
Wordt vervolgd











maandag 25 maart 2013

Reepootjes in Soturac


Sinds een week zijn we weer op ons geliefde stekje in Condat. De eerste dagen gaan altijd snel voorbij met opruimen van de spullen uit de goed gevulde aanhanger, inventariseren wat er al in de tuin gedaan kan worden, bezoekjes afleggen aan buren en vrienden en plannen maken voor de komende periode.
Het weer is redelijk, soms mooie zonnige perioden en dan weer regenbuien, zelfs met onweer. De temperatuur is goed, na de eerste wat frisse dagen schommelt het op dit moment rond de 15 graden.

Bij een van de bezoeken, aan Jan, hoort Frits dat er een maaltijd komt van de jachtvereniging in Soturac. We kenden de verhalen maar tot nu toe hadden we nog nooit de gelegenheid gehad er een bij te wonen.
Nu is het dan zover. Met Natalie en David stappen we om 12.00 uur in de auto. Het weer is op dat moment zonnig maar niet stabiel genoeg om de fiets te pakken.
In de ‘Salle des fêtes’ is al een heel gezelschap gearriveerd en we vinden een plaats voor 7 personen, Jan en twee vrienden van hem zijn ook aangeschoven.

de uitnodiging met het menu

Het wordt een geanimeerde middag. We ontmoeten aardig wat bekenden en de stemming zit er goed in. Tijdens de gesprekken horen we dat de jagers bij de jacht het klein wild altijd direct zelf mee naar huis mogen nemen maar dat het groot wild, zoals hert, ree en everzwijn verdeeld wordt tussen de jagers. Er wordt ook een hoeveelheid apart gehouden voor de maaltijd van vandaag en als er dan nog over is kan dat gekocht worden door wie daar belangstelling voor heeft. Dat is altijd aan het eind van het seizoen, in februari. Afgelopen jachtseizoen zijn er 21 reeën geschoten.


Nog even uitleg over het menu: aperitief; ‘velouté de cresson (soep met waterkers)’; ‘coeur de merlu sauce crevettes (heek in garnalensaus)’ waarbij flessen witte wijn op tafel wordt gezet; ‘Civet de chevreuil (stoofschotel van reevlees)’ met rode wijn; een ‘trou normand (bestaande uit eau de vie met perensorbet); ‘gigot de chevreuil (bout van ree) met aardappels met veeeeel knoflook’ begeleid met rode wijn Cotes du Rhone; kaasplateau; dessert is een soort gebak met frambozen op een bedje van vanillesaus, met bubbels erbij en dan komt er nog koffie met een borreltje.


Het niveau van de stemgeluiden stijgt in de loop van de namiddag, dat is begrijpelijk na al het eten en vooral drinken.
Tussen de gangen door is er een tombola. De lootjesverkopers lopen inderdaad door de gangen tussen de rijen tafels. Er zijn lootjes in diverse kleuren en soms zijn ze ook bestempeld met bijvoorbeeld een vis of een krokodil. Die stempeltjes zijn vast geleend van de lagere school want ze doen me aan die periode denken.


In bovenstaande link zie je hoe de verkoop eraan toe gaat. Voor 5,00 euro krijg je 8 loten en voor 10,00 euro 17 loten en omdat de meeste mensen geen opeenvolgende nummers willen is het een heel gescharrel om de gewenste hoeveelheid uit een boekje te scheuren.
Ja, en dan de prijsuitslag. Prima georganiseerd door Mr. Martin, de penningmeester van de vereniging. We hadden de prijzen al zien staan en hadden al lol, er waren namelijk jachttrofees te winnen, bijvoorbeeld een schedel van een ree. Wij hadden beslist dat we dat liever niet wilden winnen, liever een gigot!


Maar zoals het in het leven gaat, je krijgt niet altijd wat je wilt dus wat was de prijs die Frits won: twee reepootjes, mooi verwerkt als kapstokjes en door Mr. Martin zelf gemaakt. Daar gaan we een plekje voor zoeken, aandenken aan deze gezellige middag.



Laat in de middag rijden we terug naar huis, Natalie en David besluiten een gedeelte te voet af te leggen om de maaltijd te laten zakken.
Ik denk achteraf echter dat ze niet droog thuisgekomen zijn want we waren nauwelijks binnen of het begon te druppelen en het werd een flinke bui!

vrijdag 26 oktober 2012

Herstvakantie


Vrijdag 12 oktober komen Ellen en Mandy aan in Bergerac. Het is een mooie dag en  de volgende morgen kunnen we buiten koffie drinken. Dat is een goed begin van Ellen en Mandy’s vakantie. Na de middag betrekt de lucht en wordt het tijd voor een vestje. Mandy kan bijna niet wachten tot haar grote vriend Noah komt, de hond van Janneke en Hans. Zij komen deze middag aan zodat nu het gezelschap voor de komende week compleet is.
Zondagmorgen beginnen we met een wandeling.




We lopen tot de pruimenboomgaarden om te kijken of er nog pruimen aan de bomen hangen en jawel hoor, we kunnen nog wat plukken. Twee volle zakken nemen we mee om in ieder geval ons zondagdiner te eindigen met een pruimencrumble.
Deze oogst is het begin van een hele week herfstlekkernijen verzamelen.


Er worden de komende dagen noten en tamme kastanjes geraapt, nog meer pruimen (voor chutney en jam), champignons die meteen in de saus gaan en vijgen voor een heerlijk nagerecht met geitenkaas en voor jam en chutney.
Zo zijn we bijna dagelijks bezig met inmaken.
Het meeste werk is het verwerken van de kastanjes. Hiervoor verdelen we het gezelschap in ploegen: Frits en Hans kerven de kastanjes in, ik kook ze en daarna met Janneke en Ellen de kastanjes zo heet mogelijk (dan gaat het relatief gemakkelijk) pellen. Dan worden de kastanjes gekookt in melk en daarna met de staafmixer fijn gemaakt en met slagroom en boter smeuïg. In kleine porties in de diepvries geeft dit een hele winter eetplezier.


Woensdag en donderdag is het vreemd weer. Het stormt, windkracht 8 met af en toe windstoten van meer dan 100 km per uur. De temperatuur is echter prima en de zon is ook van de partij. Uit de wind is het dus heerlijk barbequen.




In de loop van de week hebben Janneke, Ellen en Mandy herfstbladeren verzameld en tussen papier gedroogd. Bladeren van ‘vigne vierge’, mooi rood, eikeblad, en gele bladeren van de catalpa. In de tuin staat een struik die mooi getekende herfstbladeren heeft in twee 2 kleuren. Daar gaan ze tegen het eind van de week mee aan de slag en ze maken er mooie herfstbloemen van.


Uiteindelijk hebben we een hele verzameling met potten en Mandy maakt een foto van haar tante Janneke en oma Han. Het is een gezellige en productieve week geweest.

woensdag 24 oktober 2012

Sambal

In mijn tuin heb ik dit jaar 4 peperplantjes gezet. 2 stuks 'piment d'Espelette'en 2 stuks Cayennepeper. Ze doen het prima en hebben mooie vruchten.


Ik kom er al snel achter dat ze enorm pittig zijn en besluit ze door te laten groeien tot ik ze in één keer kan oogsten en er sambal van kan maken. Het is prima gelukt. Ik heb een grote pot van de Cayennepepers. Deze sambal is niet zo pittig, ik heb er de meeste zaadjes uit gehaald.

De Piment d'Espelette pepertjes zijn veel kleiner en hier heb ik meer zaadjes laten zitten. Het was een megawerk om ze er uit te prutsen. Op aanraden van een schrijver op internet heb ik latex wergwerphandschoenen gekocht die ik aan heb terwijl ik ze schoon maak. Dat is een goed idee. Deze sambal is doordat er meer zaadjes in zitten een stuk pittiger.

Ik heb het volgende recept gebruikt:

Voor een grote pot sambal heb je nodig:
  • homemadesambal500 gram pepers naar keuze
  • 1 grote ui
  • 8-10 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 dl ketjap manis
  • olie
Snij de rode pepers door de helft en verwijder de zaadjes (voor sambal ‘extra heet’ laat je de zaadjes zitten). Pel de ui en de knoflook en snijd beide in stukjes. Doe de uisnippers en knoflook in een blender en pureer het bijna fijn. Haal het ui/knoflookmengsel eruit. Doe hetzelfde met de rode peper. Zet een pannetje op het vuur en doe er een bodempje water in. Voeg vervolgens de fijngehakte pepers, knoflook en ui-mengsel toe en breng het aan de kook. Voeg dan de ketjap, suiker en zout toe. Breng het mengsel weer aan de kook en stamp met een stamper in het pannetje de ingrediënten fijn. Zorg dat het niet te nat wordt. Is het te droog voeg dan wat extra ketjap toe. Wanneer alles fijn is en het vocht verdampt, is de sambal klaar.
Ventileren is verstandig in verband met irriterende dampen.